Powerball – največja loterija na svetu

Powerball – največja loterija na svetu

2016-12-02 10:53:58 - Braňo "Ace"
Najmanjši jackpot $ 40 000 000
Največji jackpot

Powerball je nadvse priljubljena loterija. Njeni začetki segajo v leto 1988, ko je bila ustanovljena kot Lotto*America. Štiri leta kasneje je dobila današnje (privlačnejše) ime Powerball. Spremenili so tudi samo zasnovo igre, tako da omogoča neomejene jackpote.

Pravila loterije Powerball

Osnovno pravilo ostaja bolj ali manj enako. Prvo nagrado osvojite, če uganete pet številk in eno dodatno, bonusno številko (»Powerball«). Toda nekatera pravila so pred kratkim spremenili. Do novembra 2015 je veljalo, da je treba uganiti pet številk med 59. Zdaj je naloga malce težja. Še vedno je treba uganiti pet številk (plus bonusno številko), vendar igralec zdaj izbira med 65 možnostmi. Bonusno številko izbira med 26 številkami (prej pa med 35). Možnosti, da zadene jackpot, so torej manjše, in sicer velja razmerje 1 : 292.201.338.

»Power Play«

»Power Play« je izjemno privlačna funkcija, ki je dobra rešitev za povečanje dobitkov. V osnovi gre za bonusni množitelj dobitka, ki pa ne velja za jackpot. Ko vplačate srečko, se morate odločiti, ali želite igrati za jackpot ali pa vplačate dodatni en ameriški dolar, da si zagotovite možnost pomnožitve manjšega dobitka.

V tem sistemu se dobitek pomnoži s posebej izžrebanim množiteljem (2- do 5-kratnik), ki je bil določen za umestitev vašega dobitka (množitelj je lahko različen za različne dobitke). Če osvojite drugo nagrado, pa velja še omejitev, da lahko tudi v primeru 5-kratnika največja nagrada znaša 40.000.000 ameriških dolarjev.

Največji dobitek na loteriji – Guinnessov svetovni rekord

Loterija Powerball se je zapisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je izplačala največji jackpot v zgodovini. 13. januarja 2016 so si trije dobitniki razdelili glavno nagrado, ki je znašala neverjetnih 1,5864 milijarde ameriških dolarjev.

Omenimo naj še, da se srečni dobitnik lahko odloči, ali se mu dobitek izplača v enkratnem znesku (35-odstotna obdavčitev) ali na obroke v obdobju 30 let.

Razlika v primerjavi z loterijo Mega Millions

Loterija Powerball je precej podobna loteriji Mega Millions, kljub temu pa je med njima nekaj razlik. Pri obeh igrah mora igralec uganiti pet številk in eno dodatno bonusno številko. Pri loteriji Powerball glavne številke izbere med 69 številkami in bonusno med 26 številkami, pri loteriji Mega Millions pa glavne številke izbere med 75 možnostmi in bonusno med 15 možnostmi.

Glavna razlika, ki tehtnico priljubljenosti nagne na stran loterije Powerball, je v vrednosti najmanjšega jackpota. Pri loteriji Powerball namreč znaša 40 milijonov ameriških dolarjev. To je občutno več kot pri loteriji Mega Millions, pri kateri je ta znesek 15 milijonov ameriških dolarjev.

Kje sodelovati v spletni loteriji
The Lotter Preberite oceno

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki nam pomagajo pri izboljševanju kakovosti prikazane vsebine. Piškotke lahko onemogočite v nastavitvah brskalnika. Z uporabo naše strani se strinjate z uporabo piškotkov, kot je opisano v našem Pravilniku o piškotkih.

Se strinjam